EuroShop RetailDesign Award

Award winners 2022

For the EuroShop RetailDesign Award 2022, 87 proposals from 28 countries were submitted, 37 nominees reached the final round. The winners 2022 are: Apple Marina Bay Sands in Singapore (Category Fashion & Lifestyle,), BRIDGE in Zurich (Category Hospitality), EDEKA Hundrieser in Essen (Category Food), FC Bayern World in Munich (Category Digital), GREEN B in Florence (Category Sustainability).

Category Food: EDEKA Hundrieser
Essen / Germany

Opened: July 2020
Retail space: 2.500 sqm
Retail Design: Kinzel Architecture

Read more

Essen as a formerly mining region is a city with defining history. The location of the market in Schönebeck was a colliery location until the 20th century. The design lets the times of the industry come back to life by reinterpreted and modern elements and subtly indicates the cultural roots of the city Essen.The idea was to use the design to turn a special location-related object into a new impetus for supermarket culture,which allows you to immerse yourself in the unmistakable history of this place. The back then used purely functional materials and construction methods of the colliery grounds create the characteristic and industrial charm through their historical and local character to this day.

Material combinations like brick look, matt black refined metal profiles, exposed supporting structure, exposed concrete and copper as well as clamped grids as room-dividing elements form a solid basis for the industrial character of the new EDEKA store. There are also design components such as the arched, slim metal profiles, which elegantly hint at the typical window constructions of old industrial halls. In the background of this construction, color-coordinated atmospheric photo prints of light-flooded forests are inserted on the outer walls which skillfully stage the goods.

 

Category Fashion & Lifestyle: Apple Singapore

Opened: September 2020
Retail space: 669 sqm
Retail Design: Foster + Partners

Read more

Apple Marina Bay Sands is all about the delicate interplay between transparency and shade. The structure dissolves the boundary between the inside and outside, creating a minimal platform that floats gently in the water, looking out over the bay and the spectacular Singapore skyline. Structurally, the dome acts as a hybrid steel and glass shell, where the grid of steel sections support the weight of the glass and shading, and the curved structural glass panels restrain the steel elements laterally and stiffen the overall form against lateral loads. Integrated solar shading devices keep the interior cool. Each of the 114 panels of glass is carefully selected to meet glazing indices. At the top a semi-opaque oculus provides a dramatic shaft of light that travels through the space, reminiscent of the famous Pantheon in Rome.

The store can be entered through The Shoppes at Marina Bay Sands via a beautifully curved stone entrance, flanked by Apple’s signature Avenue display on either side of a 45-metre long and 7.6-metre wide space. This leads directly to a set of dramatic escalators that take visitors on a “kaleidoscopic” journey to the heart of the spectacular domed space.

 

Category Digital: FC Bayern World
Munich / Germany

Opened: December 2020
Retail space: 1.000 sqm
Retail Design: umdasch The Store Makers

Read more

The new FC Bayern World opened for all its fans on 10.12.2020 in the heart of the Bavarian capital Munich (DE). When you enter the flagship store, it becomes clear immediately for whom it was created: a laser has burned the message “FOR THE BEST FANS IN THE WORLD” into the mat on the floor. Creating a store for “the best fans” in the world was the main objective for the concept creation. The entire store can be accessed across all three floors via a central staircase. The eye-catching diamond shape in the stairwell – derived from the Bavarian coat of arms in the logo – links all the floors optically. The emotional heart is the oversized LED wall on the underside of the staircase.

The ground floor is dedicated to the team of the championship record-holders: the players were scanned and life-size figures were created for the store using a 3-D printer. The more than 20 integrated digital touchpoints in the store form a part of the integral store concept and include numerous innovations, including mirror screens in the changing cabins, several selfie points and transparent screens for trophy presentation and projection mapping in the checkout zone.

 

Category Hospitality: BRIDGE
Zurich / Switzerland

Opened: April 2021
Retail space: 2.000 sqm
Retail Design: Interstore | Schweitzer

Read more

With BRIDGE, Genossenschaft Migros Zürich opened a market for the first time, with the objective to re-establish & celebrate the sensorial aspect of food, bringing people into a shared experience of taste and discovery. Opened in April 2021, and covering 2000 m², Bridge is located near a busy transitory hub in downtown Zurich. Distributed on two levels, the space has been conceived as the connector between a diverse fresh food market, creative local partner catering and store events. By translating the motto “meet food, meet market, meet people” into reality, the market has become the new meeting place for food lovers in the heart of Zurich.

With this local context in mind, Bridge has been designed with an urban industrial look, using dark exposed ceilings and black/stainless steel finishes to the displays and equipment. To give the market a distinct feel, bold brightly coloured communications adorn the open space & food vendor stations, while the aubergine-coloured cement floor provides a warm and uplifting atmosphere. Architecturally, an eye-catching bridge connects the main levels at the centre. This connection forms a key circulatory element, where the customer can experience the spectacle of the food market from different angles, encouraging and motivating a journey of discovery around the different spaces.

 

Category Sustainability: GREEN B
Florence / Italy

Opened: March 2021
Retail space: 160 sqm
Retail Design: Benetton Group

Read more

GREEN B by Benetton, presents a new store theme characterized by the use of sustainable materials, realized out of an abundant use of recycled and natural materials and cutting-edge technologies for energy savings that constantly measure air quality and purify the environment.

The walls are treated with a mineral paint, which have antibacterical and anti-mold properties that can reduce airborne pollutants within the environment. On top of that, a special perfume is diffused into the interior environment, made of pure essences and free of toxic substances or allergens that has been integrated with a special molecule contribuings to the air sanitization. Furniture tops a display stand bases are made of a compound created form old buttons, that are usually difficult to dispose of, are mixed in a solvent free hydro resin. Recycled wool in its raw state is reused in the design of the perimeter lining and as decoration for the curtains in the dressing rooms. Shelves, display bases and mannequins are made in “rossino”, which is a material created from recycled textile fibers. The ceiling is characterized by the use of recycled polyester sails, creating a light cloud that designs the space in a way as if it were an outdoor space.

 

Award winners 2020

The EuroShop RetailDesign Award ceremony took place in Düsseldorf, during the EuroShop 2020 – The world´s No. 1 Retail Trade Fair.
There were 73 entries from 22 countries, and the winning projects came from Lausanne, Leavesden and Mogán.

Fooby Lausanne Bel-Air
Lausanne/Switzerland

Opened: March 2019
Retail space: 1000 sqm
Retail Design: Brem+Zehnder AG

Read more

Coop Switzerland’s first Fooby store opened in a 1,000-sqm retail space in Lausanne’s former Kursaal-Théâtre, and it is the brick-and-mortar extension of the online platform. Fooby intends this store to be a bridge connecting the digital culinary world with the analogue one as well as a meeting place for Coop’s successful foodie community.

Across three floors, the culinary arts can be experienced via touch, smell and taste. In addition to locally manufactured products, the retail space provides a stage for around 20 regional producers. For example, specialties from Romandy enrich the range of products. The range is also supplemented by non-food items like kitchenware and decor. In addition to the culinary arts and regional products, the concept focuses on sustainability. According to the store’s own figures, 70 percent of its products are produced sustainably.

Renovations and remodelling for the Fooby store began in late 2016. Up until then, the former theatre had been used as a cinema, among other things. The erstwhile theatre atmosphere was brought back to life: frescos in the main theatre were restored, and the stage was transformed to include a curing chamber for cheese and delicatessen items as well as a sales point. The building’s distinctive symmetry corresponds to the austere, reserved materials used inside the store. The materials concept supports the Fooby brand in both form and colour and harmonises with the historical architecture. Black, white and real wood form the foundation and set the stage for the products.

 

SPAR MARKET PUERTO RICO
Mogán, Gran Canaria/Spain

Opened: January 2019
Retail space: 2207 sqm
Retail Design: RCO ARQUITECTOS

Read more

Spar Gran Canaria is expanding its store network on the Canary Islands. The new Spar Market Puerto Rico in Mogán covers more than 2,000 sqm and focuses on fresh food and products from local farms.

The goal of the new concept was to transfer the ambience of traditional markets to a modern retail store. A variety of islands capture the character of a farmers’ market. The colour palette as well as various design elements, such as dark display units combined with warm materials like wood, create a modern look and highlight individual departments.

At the heart of the supermarket are refrigerated walk-in rooms for beer, wine and cheese. Special exhibits in these spaces present products and offer samples for tasting. Graphically understated, illuminated lettering above the individual rooms announces which products can be found in each of the small rooms.
Suspended ceilings, a green light installation on the beer room’s ceiling as well as illustrations on the walls and glass doors provide an interesting decorative backdrop for the products.

 

The Making Of Harry Potter
Leavesden/UK

Opened: April 2019
Retail space: 836 sqm
Retail Design: Lumsden Design

Read more

In Leavesden, to the north of London, fans of witchcraft and wizardry can walk in Harry Potter’s footsteps. Platform 9 ¾ and the Hogwarts Express, the Forbidden Forest and Diagon Alley – visitors can take a tour and peek behind the studio curtains to see where many of the fantastic beasts and effects featured in the Harry Potter films were created.

The “Gothic” look typical of the Harry Potter films is reflected in the store design as well. The atmosphere in the Dark Arts, where you can buy a shrunken head or a Horcrux, is sinister, while the sweets shop Honeydukes is bright and colourful; the division of the store into thematic zones allows visitors to orientate themselves intuitively. Special effects, including “real” goblins that count gold coins, make the magic moments unforgettable.

The studio’s new culinary offerings include restaurants that are fully part of the Harry Potter experience, such as the Chocolate Frog Café, where you can buy the frog-shaped chocolates that appear in the film series, and the adjacent Food Hall, in which floating candles are part of an illuminated night sky. Original props from the Harry Potter films bring the entire studio to life. An engraving service for limited edition products and wizard’s robes that can be embroidered with a customer’s name free of charge round out the magical concept.

 

Award winners 2019

The EuroShop RetailDesign Award ceremony took place in Shanghai again, during the C-star – Shanghai’s Trade Fair for Solutions and Trends all about Retail. There were 71 entries from 23 countries, and the winning projects came from London, Osnabrück and Shanghai.

The winners are: L&T Sport, Osnabrück/Germany, The Shop at Bluebird, London/England and Zwilling flagship store, Shanghai/China

L&T Sport
Osnabrück/Germany

Branch: Sports
Opening date: March 2018
Selling space: 5.000 m²
Retail Design: Prof. Moths Architekten

Read more

The fashion company Lengermann + Trieschmann’s new sporting goods store covers 5,000 sqm of retail space on five floors. One of the store’s main attractions is the “Hasewelle”, a wave pool where surfers can test the latest boards right there in the store. Polygonal lines form the basis of the store design. The railings, whose lines are shaped in accordance with this design, are staggered across the floors in such a way that each floor and each position provides a new view of the “Hasewelle” pool. Polygonal elements and geometric lines provide a design framework for the facade as well, creating an aesthetically consistent system.

In order to perfectly integrate the individual sporting goods brands into the design, the store refrains from the usual shop-in-shop brand solutions. Members can train in high-altitude conditions in the 800-sqm “Premium CITY-GYM”. Separated from the store by nothing more than glass walls, the gym is part of the sporting goods store while also serving as an extension of its core business.

 

The Shop at Bluebird
London/England

Branch: Concept Store
Opening date: May 2018
Selling space: 1.394 m²
Retail Design: Dalziel & Pow

Read more

The Shop at Bluebird belongs to British fashion company Jigsaw and specialises in high-end brands from the worlds of fashion, beauty, art and design. The concept store’s diverse offerings are housed in a heritage-protected 19th-century historical coach house on Floral Street in Covent Garden. Striking, opulent decor and design elements combine to create a “cabinet of curiosity”.

An atrium filled with natural light and a cobblestone floor creates an open-air ambience in the middle of the store. A custom-made, cube-shaped installation with 20 reflective surfaces hanging from the ceiling creates an artistic effect by reflecting and distorting its surroundings. The design concept plays with geometric forms and curved lines, combining traditional and modern elements harmoniously. Wallpapers in coordinated colours and textures complement the multifaceted aesthetic, consisting of elegant Art Deco patterns and floral Victorian motifs.

 

Zwilling flagship store
Shanghai/China

Branch: Concept Store
Opening date: May 2018
Selling space: 650 m²
Retail Design: MTD-R, Matteo Thun & Antonio Rodriguez

Read more

The new Zwilling store in Shanghai unites retail, cooking classes and a restaurant. The focus is on traditional western and eastern themes combined with a puristic and understated interior. Dynamic changes in colours, materials and music provide contrast to differentiate individual areas of the store. Bathed in light, the ground floor features light oak and dark walnut, a sand-coloured terrazzo floor, and steel and brass frames, which all serve as a backdrop for the products, providing a warm, Mediterranean atmosphere.

Dedicated to various food concepts, the upper floor is characterised by varying floor heights and seating. Tabletops made of blue glass and lighting elements made of brass are reminiscent of Shanghai’s Art Deco heritage. A 36-metre-long wooden table with teal velvet chairs adds a rustic touch to the fine dining area, where visitors are invited to enjoy a meal. The customer encounters the brand’s product world authentically – through a culinary adventure or hands-on cooking school experience.

 

Archive award winners

We have listed all EuroShop RetailDesign Award winners of the years 2008 to 2018 in our archive.